Monday, 26 January 2015

One Step On The New World

hah...One Step On The New World..!!! What does its mean???

Sini aku nak cerita..! hahaha...first of all aku nak bagi tahu kenapa lah aku buat blog nie... sedangkan aku ni bukan nye suka menulis and pandai menulis pon... but.. aku buat jugak blog ni... ini semua kerana the step  that i take.. ape die??? haaaaa... aku mula untuk menceburi bidang BISNESS..!! hah.. :)..blog adalah salah satu medan bisness yang akan aku pakai.. sbb aku buat online bisness. semua media sosial aku akan pakai.. :)



Kenapa aku nak buat bisness ni?? Hmmm....

1) Aku nak kurangkan beban mak ayah aku..
sampai bila la aku nak minta duit dekat mak ayah aku... maybe for some people.. its ok to ask money from their parents but for me its quite uncomfortable. Dengan taraf hidup yang tinggi sekarang ni.. membuat kan aku ambil keputusan untuk cari duit... yess.. utk basic life aku mmg mak ayah aku masih tanggung.. tp utk memenuhi keinginan aku.. aku kne cari duit sendiri.. :)

2) Aku nak tolong orang.. How??
aku tolong org dengan produk yang aku jual.. sebab aku jual produk kesihatan dan kecantikan..
hah..!produk aku ni banyak kebaikan tau..macam2 penyakit dah dapat diubati dengan izin Allah.. Alhamdulillah.. aku berbisness bkn utk tipu org dengan produk aku.. tapi untuk bantu mereka yang ada masalah kesihatan and tak jumpa lagi penyelesaian nye...but..bare in mind that.. penggunaan produk aku jual ni hanyalah sebagai alat dan usaha untuk sembuh tapi yang menyembuhkan hanya lah Allah... kita hanya berusaha..:)

3) Aku nak tambah pengalaman...
dalam bisness ni banyak pengalaman yang kite boleh dapat sebenar nye... pengalaman deal dgn customer,mentor,masa,duit,diri sendiri,family and kawan2.. semua nie pengalaman yang kite tak kan dapat kalau kite tak cari.. hmmm...dan pengalaman yang aku nak sekarang cari seterusnya adalah.. pengalam melancong ke nagara lain.. hah.. asyik tengok org melancong jerr.. sampai bila nak tgk jerr.. aku nak rase sendiri pulak.. and i believe that.. by involving in bisness.. i can achieve it.. :)

itulah sebab2 nye setakat nie.. huhu..

ramai yang takut untuk masuk ke bidang bisness ni.. takut gagal..takut sibuk..and macam2 takot lah.. huhu..  aku pon mula nye takut.. tapi ak yakin dengan cara and usaha yang betul.. aku boleh buat..

so.. first aku terlibat dalam bisness ni .. aku ada mentor .. yang akan bagi aku guide utk gerakkan bisness ni.. kenapa aku yakin sangat dengan mentor aku nie?? satu.. sebab diorang nie famiy aku sendiri.. ..dua.. sebab diorang sendiri dah berjaya..  so.. aku yakin.. dengan usaha dan bimbingan diorang aku boleh berjaya...


CDM Hamisah Alias
(maksu) 
DSM Syafaat Azli
(abg)

Disebab kan aku ni student.. of course aku tak boleh focus sgt dekat bisness aku nie.. so.. its okey kalau bisness aku ni in a slow progress.. :)..



itu je untuk update hari nie... hehe,.. bye2..wish me luck okeh... !!!

Saturday, 24 January 2015

its me..:)



The Story Of My Life..... :)

Assalamualaikum... hello2..!! :)
Hai...I'm newbie here..!!! Saya merupakan blogger baru disini...so.. Lets me intoduce myself first.. Bak kata budak UIA.. tak kenal..maka taaruf.. :)

Nama diberi Nur Hidayah binti Mohd Azli yang bermaksud cahaya petunjuk. saya dilahirkan pada 25 Mac 1994 di Hospital Daerah Gerik, Perak. Saya merupakan anak ke-5 daripada 7 orang adik-beradik yang terdiri daripada tiga abang, seorang kakak dan dua orang adik..Hah.. lengkap..!! sume da.. :)... dan currently have only 1 sister in law..

inilah keluarga saya.. :)

Saya mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Seri Kelebang dari darjah 1 sehinggalah darjah 6(2001-2006). Inilah zaman dunia ini aku yang punya.. segala benda buat untuk gembira..Enjoy habis zaman kanak-kanak nie. 

Seterusnya,saya menyambung pelajaran saya di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Kerian dari tngkatan 1 hingga tingkatan 5(2007-2011). zaman  ni pulak  zaman saya mencari identiti diri.. macam2 perangai ada waktu zaman nie.. bermula dengan nerd.. lepas tu nakal..lepas tu insaf ,jadilah baik sikit..hahaha.. 

Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Kerian Batch SPM 2011

Alhamdulillah saya berpeluang menyambung pelajaran saya di Pusat Asasi Universuti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang sains hayat. Dua tahun dekat asasi ni, just follow the flow.. tak kenal lagi dunia luar yang sebenar and masih terbyang zaman sekolah lah.. :P.. 

Pusat Asasi  UIAM 2012-2014

dan sekarang saya penuntut Ijazah Sarjana Muda Kimia Gunaan di universiti yang sama.Hah..!! dekat sini baru lah saya kenal dengan dunia luar nie.. the real university life.. memang huru- hara lah sem satu dekat sini...hahaha.. but it's ok.. its just beginning.. ini jerr tentang study life saya...

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Kuantan Campus.


And one more things to tell that.. saya adalah bekas pelatih Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) Gopeng.. dekat sini baru lah saya berpeluang untuk berkenalan dan berkawan dengan bangsa lain..cina and india...banyak pengalaman baru yang saya belajar dekat situ...

BRAVO
PLKN Gopeng
okey.. that all about the story of my life.. huhu..